skip to Main Content

Refredats i Grips

El tractament bàsic de la grip i del refredat comú (forma febril) en principi és molt semblant.

És característic de la grip el començament brusc i el dolor muscular i articular general amb sensació de debilitat (“apallissament”) que apareix molt aviat.

                                                                  Grip                                     Refredat
Febre alta                                                   +++                                          +
Dolor muscular                                            +++                                          –
Inici brusc                                                   +++                                        ++
Mucositat abundant                                        +                                          +++
Epidèmia                                                     +++                                        ++
Debilitat general                                          +++                                          +
Mal de cap                                                 variable                                  congestiu
Símptomes digestius                                      +                                             –

Tractament simptomàtic:

– Repòs al llit mentre duri la febre.
– Dieta suau, amb menjars fàcils de digerir: sopes, fruita, sucs, verdura bullida, pollastres o peix a la planxa…
– Líquids abundants: aigua, sucs, brous, infusions…
– Banys de peus, amb aigua lo més calenta que es pugui aguantar, 5-7 minuts.
– Bafos d’aigua amb mel, infusions.
– Segons l’estat general i la durada de la febre està indicat el tractament homeopàtic amb dos enfocs possibles:
-1º: medicament “de fondo”
-2º: l’indicat per l’estat agut.

Quan és necessari consultar al metge:

– Majors de 65-70 anys.
– Nens petits.
– Dones embarassades.
– Pacients amb malalties cròniques.
– Refredat: si tarda en curar-se més d’una setmana.
– Si apareix alguna complicació.

L’equinacea, própolis també poden ser molt útils.

Entre els medicaments homeopàtics que solem utilitzar més sovint pels estats de grip tenim: Arnica montana, Rhus toxicodendron, Gelsemium sempervirens, Bryonia alba, Aconitum napellus, Causticum, Euphrasia, Eupatorium perfoliatum entre molts d’altres.

Com sempre, per tal de poder fer un tractament individualitzat cal observar els símptomes personals presents: variació de l’estat general, variació de l’estat mental i emocional, característiques dels símptomes (febre, dolor, vòmits o diarrea, etc.) en quant a horari, símptomes que els acompanyen (abans, durant o després), intensitat, possibles desencadenants, variacions en la gana, la set, la son, desig per un determinat tipus d’aliment, etc.

LA FEBRE: Significat, normes higièniques

Està enfocat sobre tot en la febre en els nens, perquè és un motiu de consulta molt més freqüent i d’entrada preocupa molt més als pares, però en termes generals és vàlid igualment pels grans.

1- La fiebre és típica, però no exclussiva, de les malalties infeccioses. També pot ser deguda a sobreescalfament, excés de roba a l’estiu, set, exercici físic intens, rabietes, etc. Molt més rarament pot ser post-traumàtica, tumoral o inflamatòria per malalties del sistema immunitari.

2- La febre desencadena en tot l’organisme una sèrie de mecanismes dirigits a posar “a tope” la capacitat de resposta del sistema immunitari, les defenses. A més a més, la febre literalmente “cou” els microbis. Els virus, per exemple, es desintegren a partir de 38’5º.

3- Si el vostre fill o filla ténen febre, d’entrada no us alarmeu. En la gran majoria d’ocasions, la febre en un nen per si mateixa no és greu ni motiu d’urgència. Passat un temps prudencial poseu-ho en coneixement de la vostra metgesssa. El temps que podeu esperar dependra de l’estat general del nen, del reste de símptomes i en darrer lloc de la intensitat de la febre. Per exemple, un nadó de 10 mesos en plena dentició i símptomes de refredat, amb bon estat general pot estar uns dos dies fins a 38’5-39º. Un altre nen de 4 anys a 38º amb un mal de cap intens o amb vòmits i diarrees repetits i simultanis no pot esperar més d’unes poques hores abans de consultar.

4- La temperatura del nen és igual a la de l’adult. Per damunt de 37º a l’aixella, té febrícula. A partir de 38º es considera febre en sentit estricte. Tot i així cal tenir en compte que els nens tenen més tendència a tenir febre alta que no pas els adults.

5- Procureu recordar què ha passat a l’entorn del nen abans de començar amb la febre. Què li ha passat de nou o especial en les últimes hores? De què creieu que li pot venir?
Fixeu-vos en els símptomes del nen, i no tan sols en els de la malaltia física o local. Com es troba el nen o nena d’humor, d’activitat…

Què li va bé i què li va malament. Què demana, en què està canviat des de (o poc abans de) que va començar la febre.

En quin moment del dia o de la nit està pitjor i quines coses modifiquen els símptomes:
Si li fa mal el coll, la panxa, les orelles… i de quin cantó. Si té tos, vòmits, diarrees, calfreds, i com són i com els viu. Si vol estar tapat o destapat. Si vol líquids freds o calents.
Si les caques o els pipins són diferents.
La metgessa us ho ho pot preguntar perquè tot això orienta tant pel diagnòstic com per el tractament.

6- Com i on es posa el termòmetre? El termòmetre pot posar-se a l’aixella ben apretat, amb el nen en repos, i millor en dejú, i no s’ha de treure fins que piti, o fins passats 5 minuts.
També pot posar-se a l’engonal, si no porta bolquer i no té diarrea o estrenuiment. O a l’anus o la boca, on marca 5 dècimes més que a l’aixella i la temperatura puja més de pressa.
Els termòmetres d’orella són útils en alguns casos però cal adaptar-los (graduar-los) per cada nen.

7- És un error suposar que la temperatura baixarà durant el dia, sovint passa tot el contrari. Per això, que el nen no tingui febre al matí no significa que ja estigui bo i pot anar a escola. Com sempre, cal observar al nen en el seu conjunt.

8- És millor que el nen amb febre estigui en repòs, si pot ser al llit, o almenys tranquil. I sobre tot amb molt carinyo. Així podrà utilitzar tota la seva energia per recuperar l’estat de salut.

9- Quan un nen o nena té febre lo normal és que no tingui gana. És lògic i fins i tot convenient. Allò que necessita és molts líquids, no menjar pesats. Aigua, orxata, llets sobre tot vegetals, iogurts, sucs de fruites i brous vegetals.
Si té gana, és millor donar-li aliments fàcils de païr i rics en vitamines i minerals: fruita, amanida, verdura, sopes, iogurt. Millor no donar-li carn ni peix; en tot cas una mica de peix blanc bullit o a la planxa.

10- L’habitació on hi ha un nen amb febre hauria d’estar a una temperatura entre 20-22º. S’ha de ventilar dos cops al dia, sense corrents d’aire, uns 10 minuts són suficients.
A aquesta temperatura, com més febre tingui el nen menys roba ha de dur posada. Però sempre que el nen se senti a gust.

11- Si té acetona: (alè com olor de poma, amb vòmits o nàusea, tires reactives que la mesuren a l’orina positives) cal donar-li sucres: millor fruita dolça o sucs de fruita, aigua amb mel, pa torrat amb melmelada i evitar totalmente els greixos i proteïnes animals (carns, embotits, llet i derivats, xocolata, ous) fins que es resolgui.

12- En principi no alarmar-se si el nen vomita alguna vegada. Donar-li un got d’aigua (amb unes gotes de suc de llimona, una culleradeta de sucre o mel, un pessic de sal i un pessic de bicarbonat) a glopets, freda i sovint.
El motiu és prevenir la deshidratació i l’acetona, que provoca més vòmits.

SENYALS D’ALERTA

– > 5 dies > 39º
– Deliri

ATENCIÓ:

– amb poca febre
– edat avançada
– pot/sol ser normal en nens a més de 39º
Convulsions
No reacciona, atontament
Dolor molt intens (cap, abdomen…) o que imnmobilitza
Vómits/diarrea anormals: per la quantitat, freqüència, durada, sang…
Erupció desconeguda
Pols lent amb temperatura alta

EN CAS DE FEBRE
Esperar.
Consultar o donar el remei “de fondo” o el que l’homeòpata hagi receptat per donar en cas de febre.

Back To Top